220 души са вече заразените у нас, вирусът показвал удивителна устойчивост (Обновена)

Ген.-майор Мутафчийски обяви, че заболелите от Ковид-19 само за денонощие са надхвърлили 100 хиляди

25.03.2020 | 12:30 Редактор: Ралица Братанова

Две нови положителни проби на коронавирус са установени в Пловдив - мъж на 35 и жена на 60 години. Те са в инфекциозна клиника със симптоматика и не са контактни на предишните случаи в града.

Общият брой на заразените вече е 220 души. Очаква се потвърждение на втора отрицателна проба на един от първите заразени до края на деня. Ако това се случи, ще имаме петима излекувани. Това обяви на редовния си сутрешен брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Има две тревожни новини. Освен че с повече от 100 хиляди са нараснали заразените за последното денонощие, излязоха първите изследвания след освобождаване на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му още се намира коронавирус на борда. Вирусът показва удивителна устойчивост", допълни началникът на Оперативния щаб.

По думите му са необходими фанатични мерки за дезинфекция не само на ръцете ни, но и на повърхностите.

Ген. Мутафчийски обърна внимание, че продължава тенденцията все повече хора да даряват средства за борбата срещу Ковид-19.

От Щаба обявиха, че трансформирането на болниците върви с бързи темпове и всички 380 болници в България до броени дни ще имат готовност за приемане на пациенти с коронавирусна инфекция. 

Мерките са премислени и се взимат на различни етапи от развитието на епидемията, посочи проф. Мутафчийски. 

На ден в България се правят по около 300-350 теста. Те са от испански, английски и немски производители.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира пред Bulgaria ON AIR, че сезонният грип вече е отшумял и това трябва да е сигнал за лекарите, че ако има някой със симптоми, трябва да бъде тестван за коронавирус. 

Той посочи и разликата между Ковид-19 и свинския грип, като акцентира, че смъртността при коронавируса е по-висока.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК