България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бонев: Безотговорно е Столичният общински съвет да спира работа

От "Спаси София" продължават работата си, въпреки карантината

24.03.2020 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова

До 29 март заседанията на Столичния общински съвет са преустановени, след като стана ясно, че общински съветник е дал положителна проба за коронавирус.

"Към този етап нямаме отговор как ще продължи работата ни. Преди 10 дни изпратих писмо до председателя на Столичния общински съвет, в което поисках да има, макар и дигитално, събиране на председателския съвет, в което да обсъдим как може той да продължи работа. Още нямам отговор. Председателят каза, че следващото заседание няма да се състои",  каза общинският съветник Борис Бонев.

Той посочи, че с екипа си от "Спаси София" продължават да работят, използват видеоконферентни разговори, въпреки карантината.

Безотговорно е Столичният общински съвет да спира работа, категоричен е Бонев.

"Не сме спрели да правим неща, но те увисват във въздуха, ако няма как в столичната администрация да бъдат предвижени. Столичният общински съвет не може да заседава дигитално. В местното управление и местната администрация е записано, че решенията се взимат присъствено от присъстващи. Ако не се съберем заедно няма как да взимаме легитимни решения и това е сериозен проблем ", разясни той.

Но според Бонев има решение на проблема - може да се наеме голяма зала, съветниците да са с по-голямо разстояние помежду си, както и да има всички възможни предпазни средства. 

"Столицата произвежда 40% от БВП на България, тоест сега трябва да видим какви мерки трябва да приложим, за да минимизираме щетите върху икономиката в София. Сега е моментът да се подготвим за след кризата", допълни Бонев.

И призова да се спазват изискванията на Националния оперативен щаб, хората да не излизат и да не се мислят за безсмъртни.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК