България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да бориш вируса в Банско с виртуална клиника и на местния диалект

Най-важното е да преодолеем стреса и риска, посочи проф. д-р Румен Пандев

24.03.2020 | 07:56 Редактор: Юлия Христова

Неволята не просто учи, но и успява да увлече хора с добри идеи в общи каузи, които правят картината с шествието на Ковид-19 да не изглежда толкова черна. В изцяло блокираното курортно градче Банско, местен лекар търси начини да компенсира ограниченията с виртуална клиника за съвети. Как работи тя и защо е важно да се обръщаш към местните на характерния диалект? 

"Банскалии са корави люде, но най-важно е да ги научим да спазват карантината. Банскалии имат предимството да живеят в къщи с дворове и не се чувстват толкова изолирани от природата. Идеята дойде спонтанно", каза за "България сутрин" ендокринологът проф. д-р Румен Пандев.

Той обясни, че коронавирусът е нещо, с което не се бил сблъсквал.

"Поради наложената карантина хората не могат да имат достъп до лекари. Не става дума за спешни случаи, най-близката болница е в Разлог, аз лично познавам 9 много добро специалисти тук. В психологическа план много хора се притесняват, ако се появят симптоми какво да направят. Консултациите стават онлайн. Сега най-важното е да преодолеем стреса и риска", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Пандев подчерта, че трябва да спазваме масова карантина, ако нямаме масови изследвания. Всяка вечер в Банско се бият звънци, за да се повдигне духа на хората. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК