България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Затегнати мерки: Нарушават ли ромите карантината?

Коментар на Христо Николов от фондация "Саворе"

20.03.2020 | 08:35 Редактор: Ивет Арабова

Редица общини в страната затегнаха мерките и по отношение на ромските квартали - след изтекла информация за множество хора, завърнали се от чужбина, които не спазват карантината и мерките. Главният прокурор разпореди на щаба и министрите да направят проверка по сигналите. Изпълняват ли живеещите в ромските махали държавните разпореждания и сработиха ли действията на медиатори по инструктаж за проблема?

"Доста са информирани ромите, не знам защо масово се подценява тази подгрупа в обществото. Това са хора, които са доста боязливи за живота си - като се разболеят, веднага си обръщат внимание на здравето", каза за "България сутрин" Христо Николов от фондация "Саворе".

Той обясни, че сега никой от тях не излизал от вкъщи.

"Всички стриктно спазват - пасторите, църквите много бързо взеха под внимание въпросния проблем, така че да не се събират на едно место. Пасторите осъществяват виртуален контакт, това беше една от първите мерки", добави Николов.

По думите му бързо са спрели тържествата на ромите.

"Те са прекалено информирани, постоянно са в интернет. Нека да престанем да подценяваме тази общност. Забелязвайки хора, които подценяват нещата, ние им казваме", отбеляза Христо Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК