България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социалната изолация и личната хигиена биха могли да ни спасят

Нужно е да се правят много тестове, заяви доц. Михаил Околийски

19.03.2020 | 10:11 Редактор: Тодор Петров

Дават резултат мерките, които взима Националният оперативен щаб, разпространението все още е ниско. Нужно е да се правят много тестове, за да може да разберем реалната картина. Социалната изолация и паралелната лична хигиена биха могли да ни спасят наистина. Проблемът е, че няма възможност да се тестуват повече хора. 

Това обяви в "България сутрин" представляващият офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

Усилията по изолация и специфичният подход към определeни групи е правилен, увери Околийски и подчерта, че не би трябвало да се сравняваме с Франция, Италия и Испания.

"Здравни системи като италианската, която е в много по-добро състояние, в момента се задъхва. Има данни, че не се справя. Това, което в България правят тези герои, които работят на първия фронт, дава много добри резултати", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Околийски настоя, че здравните работници трябва да бъдат най-добре защитени в момента. Единствените случаи, в които СЗО препоръчва носенето на защитни маски, е при медицинските работници и болните хора, стана ясно от думите му. 

Тези маски и цялото производство трябва да се ориентира към здравния персонал. Надявам се да успеем да компенсираме тези липси на защитни облекла. Имаме ангажимента да помагаме на хората и би трябвало да не мислим за себе си, а за здравето на нашите пациенти. Сега е моментът да проявим солидарност. Много хора се чувстват изтощени и демотивирани, в риск са от бърнаут, коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК