България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съветите на Коцето Калки: Сребърна вода, клеева тинктура...

Използвайте алтернативи при дефицит на дезинфектантите

18.03.2020 | 10:42 Редактор: Наталия Тотева

И стоматолозите се оказаха в рисковата група на специалистите, които нямат достатъчно сигурно предпазно облекло. 

"Със сигурност няма как да се чувства човек достатъчно защитен. Още повече, видяхме, има много случаи по света, когато лекари са заразени. Смятам, че всеки един от нас - лекарите и денталните лекари, трябва да преосмисли своите методи на стерилизация и лична хигиена", коментира зъболекарят Костадин Георгиев – Калки за "България сутрин".

Той предложи и няколко съвета. Един от тях е стерилизиране на всички повърхности преди и след всеки пациент.

"Използвайте също така еднократни разтвори, с които да дезинфекцирате устата на пациента, тъй като това е един от основните начини за пренасяне - въздушно-капковият път", каза Костадин Георгиев.

Поради очаквания дефицит на стоките, Калки предлага алтернативни методи. 

"Това, което винаги държа в джоба си е една запалка. С тази запалка, на която има кламер, можете да натиснете бутон в асансьора и след това веднага да обгорите кламера", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Сребърната вода е друг алтернативен дезинфектант. Костадин Георгиев препоръча и смесването на прополис със спирт за получаване на клеева тинктура. 

При дефицит на спирт може да се направи такъв с много силна ракия или друга спиртна, алкохолна напитка, добави още Калки.

"Носенето на маски трябва да стане норма в поведението. Както и всички дезинфекционни мероприятия трябва да бъдат дълбоко преосмислени", подчерта Георгиев.

Калки, който е и актьор, предполага, че до края на лятото няма да има театрален сезон. Възстановяването на културата ни се очаква да бъде тежко, а концертите и театрите може да се играят онлайн, прогнозира той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК