България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аптекари скочиха срещу засиления контрол, видяха репресия

Няма почти никакви нарушения, смята Николай Костов

18.03.2020 | 09:46 Редактор: Наталия Тотева

Редица аптеки затвориха временно поради извънредните проверки на множество институции. По повод създалото се напрежение заради проверки за спекула с цените, председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира, че се търси несъществуващ проблем.

По данни на проверяващите са проверени 55 обекти вчера, посочи той.

"Никакви нарушения почти не са открити или нарушенията са съвсем дребни - предписания за дезинфекция. Търси се проблем там, където го няма", каза Николай Костов за "България сутрин".

"Има ограничения при купуването. Не повече от една опаковка лекарства по лекарско предписание, не повече от една кутия маски, например. Не повече от два дезинфектанта, например. Разбира се, всяка верига и всеки собственик на аптеки си определя сам тези правила, тъй като те не са свързани с някакви законови изисквания", добави още председателят на АСА.

"13 човека да влязат в една малка аптека от 5 институции - какво е според вас? За мен това е репресия", обясни той по повод засиления контрол.

"Знаете ли какво са открили? Че аптеката има 5 опаковки дезинфектант в склада си.  Ами, ако дойдат при мен, в склада ми има за стотици хиляди лева стока. Това означава ли, че аз съм нарушение? Къде да си държа стоката, която не е на стелажите?", допълни Николай Костов за Bulgaria ON AIR.

Според него не съществува условие за слагането на етикет върху продукт, който не е лекарствен и се намира в склада.

"Познавам законодателството и това не е никакво нарушение", подчерта председателят на АСА.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК