България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищен директор: За ден израснахме с година в дигиталното образование

Родителите бяха изключително важна част от онлайн обучението, посочи Асен Александров

17.03.2020 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

Започва вторият ден от електронното обучение в България. Оказа се обаче, че 35 000 деца нямат достъп до онлайн обучението. За тях държавата ще осигурява мобилни устройства. Учебната година няма да бъде обявявана за нулева.

"Нагласата е доста оптимистична. Платформите за електронно обучение не можаха да издържат на 50 пъти по-голям трафик, но ние имахме втори и трети вариант с други платформи. Учителите се оказаха изненадващо адаптивни. Буквално за един ден в дигиталното образование израснахме с една година", коментира директорът на 51 СОУ в София Асен Александров в "България сутрин". 

По думите му уроците са интересни на децата, но той се надява, че скоро те ще могат да се събират да си играят и да учат.

"Родителите бяха изключително важна част от онлайн обучението при учениците от 1 до 4 клас, най-малкото да ги насочат как да използват дигиталните си приложения. Децата получаваха задания, които трябваше да изпълняват. Самите родители бяха много активни и много помагаха на децата си. В случая родителят е половин учител", каза още Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че онлайн обучението се различава коренно от обучението в училище. Според него учителите са успели да изберат доста адаптирани материали и са давали насоки какво точно да се прави. Работният ден на преподавателите е продължил цели 12 часа вместо 8.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК