България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имат ли българските училища готовност за дистанционно обучение?

До шести клас - не, категоричен е проф. Тодор Танев

16.03.2020 | 10:30 Редактор: Тодор Петров

Отменени кандидат-студентски изпити в столични висши училища и дистанционни обучения за по-малките. Как образователната система се справя с промените, наложени от държавата заради пандемията?

"В 90% от училищата ще се направи нещо за електронно или дистанционно обучение. Това обаче не означава, че отговаря на каквито и да било качествени критерии. До шести клас нямат готовност за дистанционна форма на обучение. Коя е платформата, която ще използват? Регистрирани ли са учениците и учителите в съответните платформи? Оформени ли са класовете, проигравано ли е всичко това, родителите инструктирани ли са", коментира преподавателят и бивш министър на образованието проф. Тодор Танев.

По думите му пред Bulgaria ON AIR 1/3 от учениците в България нямат необходимите устройства, особено това се отнасяло за по-малките. 

"Много пъти можеше да закупим таблети и лаптопи, това се отлага от министерство на министерство. Започвам да си мисля, че има скрит интерес. В Турция са по-готови от нас, поне имат устройствата вкъщи. Говоря за неща, които трябваше да се направят в предишните години, не за този министър сега", обясни проф. Танев и уточни, че упражненията не са уроци

"Във Варна учениците не ходят на училище над 2 месеца. Кажете кой урок да се предаде в момента... За да не забравят, че са ученици крачка първа е по-бързо да се направят стандарти за упражнения от вкъщи. Най-малките и най-големите ученици са по-рискови", каза още бившият министър на образованието в "България сутрин".

Според него най-малкият проблем в момента е, че няма кандидат-студентски изпити. По думите му те започват да стават отживелица.

"Виждам някакъв вид задружност в цялата нация, което ме радва", завърши проф. Танев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК