България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да компенсираме уроците, пропуснати заради грипните ваканции?

Коментар на Диян Стаматов и Кина Андреева

11.03.2020 | 09:15 Редактор: Наталия Тотева

Как образователната ни система ще компенсира пропуснатите уроци от двете грипни ваканции? 

"Трябва да се продължи грипната ваканция и тук вече може би акцентът е няколко дни. Не съм сигурен дали само 2 дни или още малко след това. Като причините са две. Досега говорим за грипна ваканция само за ученици, но учениците, които са атакувани от грип Б имат и много важни партньори, които са учителите", заяви за "България сутрин" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ) и директор на 199 ОУ - Диян Стаматов.

Коронавирусът атакува учителите, а те имат задължение към децата. От друга страна имаме българските издателства, които се опитват да помагат и да се адаптират към сегашните условия. На 10 март издателство "Просвета" започна онлайн уроци.

"Издателство "Просвета" е най-старото издателство образователно в България, но ние мислим модерно. Затова се опитахме в тази ситуация да подпомогнем учениците и да обявим, че ще поддържаме онлайн обучение по български език и математика, също и по литература, за учениците от 7 клас", посочи за Bulgaria ON AIR главният редактор на изд. "Просвета" Кина Андреева. 

Направени са сондажи с различни учители за уточняване на материала. Онлайн уроците са безплатни, предлагат се и електронни ресурси. 

Председателят на СРСНПБ смята, че пропуските може да се преодолеят. Учениците ще могат в реално време да задават въпроси. Връзката учител-ученик няма да се загуби. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК