България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спортът ли ще е най-засегнат от коронавируса?

Италианското първенство няма да приключи, според спортният журналист Едуард Папазян

12.03.2020 | 08:59 Редактор: Искра Ангелова

Влиянието на коронавируса в спортния свят става все по-голямо. Десетки спортни събития са отменени, а Евро 2020 е под въпрос.

Много футболни федерации са отправили молби към УЕФА за отлагане на първенството. От централата все още не са излезли с коментар по темата. 

"Голяма е вероятността да отложат Европейското. Преди една седмица не предполагах, че ще е толкова близко отлагане или отменяне. Сега се оказа даже, че е по-голяма вероятността да бъде отложено с 1,2 години. Футболът е един много сложен организъм като съчетаване на отделни първенства", каза спортният журналист Едуард Папазян в студиото на "България сутрин".

Според него трудно ще се намери място в календара, за да може да се изиграят срещите.

"Спортът и футболът ще бъдат най-много засегнати, защото те зависят най-много от зрителите, фенската маса и купуването на артикули", каза още той.

Папазян е на мнение, че вариантите във футбола са три.

"Първият е да се обяви нулева година навсякъде, да не се обявява шампион. Вторият вариант е този, който води навсякъде, да го обявят за шампион. И третият - да се играят мачове между първия и втория, третия и четвъртия", допълни журналистът.

Италианското първенство няма да приключи, според него.

"В момента в "Ювентус" има болен футболист, това означава, че е бил контактен с още доста хора. Футболистите, с които съм говорил през годините, казват, че на празен стадион емоцията не е същата, няма я атмосферата", каза още той.

Едуард Папазян припомни, че най-важният мач на "Левски" за сезона ще се играе без публика заради вируса. 

"С Олимпиадата нещата са малко по-различни, защото все пак те са по-концентрирани. Засега се говори усилено, че ще я преместят за октомври, ноември", каза още той.

Не се знае как ще се направят квалификациите, които предстоят, защото индивидуалните спортове са из целия свят, а има страни, които са много засегнати, според него.

"Спортът е механизъм, който много бързо се възстановява", категоричен е журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК