България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не било адекватно "Пирогов" да е под карантина заради 2 случая

Най-рисковата група са медицинските специалисти, смята заместник-председателят на НС

11.03.2020 | 09:33 Редактор: Наталия Тотева

Бяха потвърдели още 2 случая на коронавирус в столицата. Семейство от Ломско бе хоспитализирано в "Пирогов".

"Реакцията трябва да бъде адекватна, според ситуацията и на място. Не е адекватно да се каже, че цялата болница "Пирогов" е под карантина, защото там има 2 случая. Трябва да има инфекциозни отделения и легла, които трябва да поемат тези болни", коментира заместник-председателят на Народното събрание и член парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в "България сутрин".

Ковид-19 се оказа изключително предизвикателство. Не само в медицински и научен аспект, но и в икономически и финансов, смята д-р Джафер. Според нея сферата на общественото здравеопазване е в изпитание. 

"В София нещата ще искат много повече усилия. Всъщност, пренебрегваните специалности - инфекциозни болести, епидемиология - закриването на инфекциозни отделения и съкращаване до минимум на леглата е тези инфекциозни отделения, ще бъдат проблем", добави заместник-председателят на НС.

Според д-р Джафер няма здравомислещ човек, който да не очаква да види реакцията на оперативния щаб. Тя добави, че най-рисковата група в момента са медицинските специалисти.

"Те са тези, които контактуват ежечасно с хората", подчерта д-р Джафер.

Как недоволството на медицинските специалисти се вписва в ситуацията? Ще се обърне ли внимание на исканията им или ще бъдат отложени за по-късен етап?

"Категоричното ми мнение, е че не е сега времето, когато ще се разрешат тези въпроси. Но тези ситуации показват колко са прави те и ще трябва да се търси решение в по-дългосрочен план. Медицинските специалисти са достатъчно отговорни, те знаят своя дълг", посочи д-р Джафер.

Великобритания прави опит да попълни медицинския си персонал с връщането на вече пенсионирани медицински специалисти на работа. В България се лансира подобна идея.

"При нас възможностите не са много да привлечем пенсионери, защото и в момента те работят. В РЗИ-тата работят предимно пенсионирани колеги, които са навършили пенсионна възраст, особено по специалностите инфекциозни болести и епидемиология", обясни д-р Джафер.

Как става така, че всяка година циркулират покрай Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 4-5 млрд. лв., а продължаваме да виждаме неудовлетворителна картина в българските болници?

"Винаги нашата теза е била, че личностите нямат никакво значение. Трябва да има цялостна реформа в здравната система. Трябва да има много сериозни анализи, които да се правят от специални аналитични звена", каза д-р Джафер за Bulgaria ON AIR.

Не е ясно защо вече 5 години се отлага въвеждането на медицински стандарти по всички специалности, на правила за добра медицинска практика, смята заместник-председателят на НС.

Предстои и поредната смяна на шефа на НЗОК.

Кой ще наследи д-р Дечо Дечев на поста шеф на НЗОК? Имаме единствената кандидатура на проф. Петко Салчев, който понастоящем е заместник-директор на агенцията за медицински надзор. Бил е заместник-министър на здравеопазването в периода 2003 - 2005 г.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК