България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повечето хора са излекувани от коронавирус, усложнения има при 5%

Коментар на представляващия офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски

11.03.2020 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова

Светът трябва да се подготви за глобална пандемия от коронавирус, предупреди Световната здравна организация. Подчертава се обаче, че спирането му все още е възможно с прекъсване веригата на предаване. 

Жертвите на вируса в Италия вече 630, а броят на заразените е над 10 000 души. В световен мащаб те са над 115 000 души. В България случаите на новия щам вече са 6.

"Това, което медиите правят за отразяване на тези брифинги, е правилното поведение, защото хората в момент на страх имат нужда от факти и вярната информация. А всъщност това са научните и клиничните факти, които биват споделяни по доста активен начин от Националния щаб", каза представляващият офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски в студиото на "България сутрин".

Сега навлизаме в най-критичната фаза на епидемията, която или ще се разпространи повече, или ще успеем да я ограничим, посочи той.

А от Световната здравна организация, съобщиха, че около 70% са вече излекуваните.

"Безспорно трябва да казваме положителните аспекти на заболяването, а не само неговите потенциални характеристики, които будят страх. Повечето хора са излекувани и няма усложнения. Те настъпват при едни 5%, които са възрастни хора с повече от едно заболяване", каза още той.

Според него има риск от постоянното информиране. Това може да ни докара паника и тревожност. 

"В последните дни СЗО излезе с едни препоръки за това как да се поддържа добро психично здраве. Една от основните препоръки е хората да не седят по цял ден пред телевизора, чакайки да чуят дали има нов заразен", посочи още доц. Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че хората имат нужда от валидна и спокойно поднесена информация. 

"Едва ли не целия свят и всичко, което се случва, се върти около коронавируса. Най-лошият съветник е паниката, хората изкупуват всичко, държат се хаотично, обвиняват здравната система, че не се справя", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК