България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Михов: Ердоган залага живи хора, времето му изтича

Турция не може да рискува с България - единствената ѝ врата към Европа, смята депутатът от ВМРО

11.03.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Страната ни продължава да играе ролята на добър съсед на Турция и лоялен член на Европейския съюз. Лидерите на ЕС заеха очаквано страната на Гърция, определяйки я за щит на Европа от мигрантите и пресичайки мераците на Реджеп Ердоган за още европейско финансиране. 

"Политиката на Ердоган и вълната към Европа не би трябвало да очакваме, че така леко ще ни отмине. Фактът че, гръцките власти са принудени да изградят нови бежански лагери и ги строят близо до българската граница, поражда много ясна потенциална опасност. Тези хора много лесно биха се изкушили и тръгнали към българската граница. И ако от Родопите ги транспортираме в София на практика изпълняваме техните желания да се движат на запад", обясни депутатът от ВМРО доц. Милен Михов пред Bulgaria ON AIR.

В България отново се поднови дебатът за бежанските центрове. От ВМРО поискаха затварянето им, а според доц. Михов такива лагери трябва да се подготвят близо до турската граница. 

"Концентрирането на тази маса поражда заплаха за живота и здравето на гражданите, повишава криминогенната обстановка", подчерта той в студиото на "България сутрин".

По думите му дори службите в Европа нямат информация кой откъде е минал и къде се намира. Народният представител е категоричен, е че тези хора са свикнали да живеят без документи и извън закона. 

"На границата няма бежанци, а нелегални мигранти, които пребивават в Турция доста дълго време. Смятат, че пристигайки в Европа, ще могат да живеят много по-добре, благодарение на високоразвитата социална система в тези държави", поясни доц. Михов.

Той е на мнение, че Гърция иска да си реши част от проблема и да даде възможност на част от преминалите границата да се опитат да преминат в България.

"Турция няма интерес да ги изпраща към България, защото това е единствената ѝ врата към Европа. Турция не може да рискува така лесно, както го прави с Гърция. Ако и България се причисли към този антитурски фронт, то за Ердоган става много трудно да поставя условия на Европа. Интересите залагат на масата живи хора. Главният виновник са амбициите на Ероган. Времето на Ердоган да протака и да си играе с живота на хората изтича", заяви депутатът от ВМРО. 

По думите му, на фона на борбата с коронавируса, армията ни действа като една от най-здравите и сигурни институции. 

"Армията действа доста адекватно. Дали мерките са пресилени или недостатъчни, за съжаление днес не можем да кажем. Оценката ще бъде дадена от черната статистика в края на тази зараза, която ни е нападнала. Надявам се да не последваме случаи като Италия. Не трябва да се изкушаваме да теглим евтини дивиденти", коментира още доц. Михов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК