България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще допусне ли Ердоган мигранти към България?

От 2 дни медиите нямат достъп да стигнат до н.нар. "ничия земя"

02.03.2020 | 08:47 Редактор: Искра Ангелова

Мигрантският натиск към Гърция се увеличи, след като Турция обяви, че ще започне да пропуска мигранти към Европа заради ситуацията в Северозападна Сирия.

По данни на гръцките власти повече от 400 мигранти са пристигнали на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос. 

Заради ситуацията европейската гранична агенция "Фронтекс" обяви, че е променила на "високо" равнището на готовност за границата на Европейския съюз с Турция.

"Нарочно са отишли към близката граница и заради това са насочени от турските власти към Гърция. Засега Ердоган избягва да праща бежанците по нашите граници", каза директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси в предаването "България сутрин".

Според него Ердоган няма нито интерес, нито повод да развали двустранните отношения с България, по-специално с Борисов. 

"Там играят много интереси, много фактори", коментира той.

По думите му срещата между Борисов и Ердоган ще бъде положителна.

"Турските медии предават само от гръцката граница, от "Пазаркуле", където са струпани многохилядни бежанци. Но много рядко се забелязват бежанци от Сирия. В настоящия момент наблюдаваме как турският президент прави заложници страданията на хората заради своите политически интереси", каза журналистът Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Хиляди мигранти се стичат и към моста към река Марица, където полицията не им разрешава да минат. Те казват, че Ердоган е съобщил, че границите са отворени, но когато пристигнат - граничарите им казват "Нямате право да преминавате в Гърция", предава репортер на Bulgaria ON AIR.

От 2 дни медиите нямат достъп да стигнат до н.нар. "ничия земя", където са разположени хиляди мигранти, които с надежда очакват да преминат към Европа.

Голяма част от хората са от Афганистан, всички те казват, че имат едно намерение - да стигнат до Европа и чувстват се излъгани.

През изминалите дни част от мигрантите, които стигнаха до границата и очакваха да преминат границата, решиха да се върнат. Това са били предимно жени и деца.

"Това е втората директна военна авантюра в Сирия за Ердоган след северна Сирия, където бяха кюрдите. Той влиза в Сирия без да се консултира нито с ЕС, нито със САЩ. Той шантажира Европейския съюз, използвайки бежанците. А защо точно Гърция? Защото там той има, свързан с газта в Кипър и Средиземно море", допълни Мохд Абуаси.

Мехмед Юмер посочи, че се говори за добрите отношения на Ердоган с българския премиер.

"Турският президент едва ли има такива големи нужди някой да му предава мнението и посланието", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК