България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Национална педиатрия? Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата

Министерството отказва да предостави пълната информация, обяви арх. Бакалова

20.02.2020 | 08:46 Редактор: Тодор Петров

Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, както и Европейската прокуратура, заради казуса с изграждането на Национална педиатрия. Това обяви арх. Петкана Бакалова в студиото на "България сутрин".

Тази седмица отпадна поредната пречка пред избраната от Министерството на здравеопазването компания за създаването на Национална педиатрия от изоставения строеж в двора на "Александровска болница". Комисията за защита на конкуренцията обяви, че няма проблем в процедурата за близо 80 млн. лева компанията да превърне скелето в съвременна детска болница. 

"Комисията не се е произнесла по същество по жалбата, разгледала е само искането за спиране на изпълнение на поръчката. Подобно нещо се случи и с нашата жалба във Върховния административен съд - не се произнесе по същество, че сградата е безопасна", заяви арх. Бакалова.

И обяви, че повече от половин година от Камарата на архитектите се опитват да получат пълната документация от страна на министерството. По думите ѝ не им е било предоставено копие, за да направят независима експертиза с чуждестранни експерти. 

"Министерството отказва да предостави пълната информация, това е подозрително. От информацията, с  която ние разполагаме, заключението е, че тя е непълна - нямаме гаранция за безопасността на този строеж. Може да се окаже всичко. Така не се прави детска болница, ние ще покажем как се прави детска болница. Прави се предварително проучване за нуждите на самите деца и родителите. Да кажем, че от един строеж преди 40 години можем да направим модерна болница, е все едно да кажем, че можем да летим с влак", коментира арх. Бакалова.

Мнението ѝ е, че с последното решение на комисията, ако вторият участник не пусне частна жалба в съда, то след 10 дни може да влязат багерите. При условие, че давате 80 млн. без да поставите условия как да бъдат разходвани, неизбежно има съмнения за корупционна схема, настоя архитектът.

Майката на 3 деца Златина Станкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че скелето в "Александровска болница" е остаряло и няма достатъчно пространство и светлина. Децата трябва да се чувстват удобно там, да са на безопасно място, да има пространство да си учат уроците, да могат да играят, категорична бе тя.

"Не потърсиха контакт с нас през цялото време - да видим какви са техните доводи, какви са нашите доводи. В един момент решиха да си измият ръцете, абсолютно нищо не правят за тези деца. Показаха един проект на болница, който нямаше нищо с общо с тези кубчета, които се опитваме да пробутаме на хората. За мен е важно управляващите да разберат, че нашите деца са единственото бъдеще", обясни Станкова.

"Естествено, че ще протестираме, това са нашите деца", закани се тя.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК