България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двоен стандарт при храните? КЗП: Има съществени разлики в някои продукти

В шоколадовите бонбони в България има повече протеини, в шоколада - по-малко

14.02.2020 | 08:10 Редактор: Тодор Петров

Производителите продължават да си измислят различни рецепти за държавите, в които доставят продуктите си. Разминавания в съдържанието на различни стоки у нас и в страни като Гърция, Испания и Германия, установиха от Комисията за защита на потребителите. 

"Нашето проучване показа, че разлики има, но те не са по признака изток - запад или втора и трета категория потребители. Най-важното нещо беше признакът идентичност - да набележим продукти, които са еднакви като марка и продукт. В шоколадовите бонбони в България има повече протеини, тоест повече сухо мляко, от тези, които се продават в Германия. В шоколада в България пък има по-малко протеини, отколкото има в шоколада в Испания", обясни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR

По думите му проучването е установило съществени разлики в някои продукти. Проблемът е, че когато някой произвежда такива стоки, той трябва да бъде длъжен да го обозначи, подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите.

"Когато се установят такива съществени разлики, без значение на какво се дължат, това трябва да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика", отбеляза той и добави, че очаква глобите за такива производители и търговци да са в голям размер.

"Трябва да се добави по-прецизна дефиниция на понятието "съществена разлика". Трябва да работим в тази посока", каза още Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Според него всички играчи на терена си взимат поуки от случващото се, но по нещата трябвало да бъдат оставени на експертно ниво. Не бива да се заиграваме с чувствата на хората, защото реагират много импулсивно, когато някой ги нарича "вие сте втора категория, защото някой ви продава лоши продукти", смята Маргаритов.

Той предупреди, че покрай днешните празници на виното и любовта може да бъдем подведени с фалшива промоция за изгодна цена, с хубава програма в заведение, което да изисква допълнително заплащане. 

Трябва да се подготвяме предварително, защото съществуват рисковете някой да ни измами в последния момент с уж изгодна оферта. Да не се доверяваме на съмнителни сайтове, само защото тази оферта ще бъде налична за няколко часа, алармира Маргаритов.

"Приканвам, хората винаги да изискват предоставянето на документи, с които впоследствие ще могат да докажат, че нещо не е наред, когато отидат на място. Важно е хората да реагират, реакцията е необходима", посочи той за финал.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК