България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Халачев посреща 70-годишния си юбилей с романа "Сънувам кино"

В сънуването при мен се появяват сюжети, сподели той

13.02.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

Кога емоциите от киното се пренасят в света на сънищата и колко необикновен е светът на седмото изкуство? Отговорите на тези въпрос дава в последната си книга дългогодишният преподавател в НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. Ден преди да отбележи своя 70-годишен юбилей, той представи в студиото на "България сутрин" своя нов роман "Сънувам кино"

"В сънуването при мен се появяват сюжети. Ако успея да съм достатъчно активен, ставам и записвам нещо, защото иначе то изчезва. Интересни сюжети, които може да станат на разказ, на книга на филм. Не вярвам, че се сбъдва нещо от това, което виждаме", сподели проф. Халачев.
 

Той очаква киното да се развива в две посоки - едната е тази, в която ни е познато на нас. 

"А на останалото може да му измислят друго име, защото то вече не е кино. То е някакво страхотно забавление, което е по-близко до електронните игри. Ние сме изцяло в европейското кино, не може да говорим за киното, което прави Холивуд. Това е свързано с огромни средства", обясни операторът, сценарист, режисьор, продуцент и автор на десетки книги.

В ефира на Bulgaria ON AIR проф. Любомир Халачев бе категоричен, че киното е неговата голяма любов. 

"За първи път стъпих на професионална филмова площадка на 16 години. Цяло лято помагах на мой чичо, който беше звукооператор. Носих кутиите с лентата, след това минах през всички асистентски степени. Познавам добре повечето от нещата, които стават в киното. Сега технологията толкова се промени, че има неща, с които и аз не мога да наваксам", каза още дългогодишният преподавател в НАТФИЗ.

Проф. Халачев разкри плановете си за заснемането на документален филм за българската гора. Гората е това, което от една страна е залегнало в основата на нашата нация и култура. От друга страна я унищожаваме със страшна сила, а от трета страна не може да живеем без нея, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК