България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЦГМ: Време е да влязат нови технологии в начина ни на работа

Автомобил ще засича от разстояние дали паркираните коли са заплатили престоя си в зоната

11.02.2020 | 09:25 Редактор: Кристина Крумова

Центърът за градска мобилност пусна специално оборудвана кола, която от разстояние ще засича дали паркираните автомобили са заплатили престоя си в "синята" и "зeлената" зона в София.

"Време е да влязат нови технологии в начина на работа на нашите служители. Този автомобил е тестови, искаме да видим как ще подобри начина на работа на нашите екипи, за да предприемем оборудване и на останалите автомобили", заяви директорът на Центъра за градска мобилност Румяна Милова за "България сутрин".

Монтирани на автомобила са две камери, които улавят само номерата на превозните средства и на бордови компютър в колата се установява дали има направено плащане. Ако няма плащане, служителят е длъжен да слезе и да провери дали е осъществено плащане с талон. Автомобилът се движи с около 20 км/ч.

"Имахме съмнения, че автомобилите, които са паркирани перпендикулярно, трудно ще се улавят, но все пак се улавят от камерите. Нашите очаквания са, че с така оборудван автомобил един екип ще може да контролира по-голям участък от зоната, така че да са необходими по-малко екипи за тази дейност", каза Милова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че при предвиденото разширяване на зоната за платено паркиране, с това оборудване няма да се налага да се наемат нови екипи за дейността на центъра в по-голяма територия.

"Би трябвало да предприемем и да вложим нови идеи, нова организация на контрола, така че той да бъде по-ефикасен и с по-малко средства", отбеляза Милова.

Софтуерът прави връзка със СМС системата, така че автомобилите трябва да бъдат оборудвани само с компютри и камери. 

"Към момента не бързаме с тази инвестиция, първо трябва да направим анализ на това как ще работи тя", каза директорът на ЦГМ.

Системата за известяване на гражданите, които ползват услугата за локално платено паркиране, също се променя. 

"Досега ги уведомявахме със съобщения по електронна поща, но се установиха редица проблеми, а практиката показва, че известяването със СМС е много по-ефикасно", смята Милова.

Разширяването на зоната за платено паркиране засега е в период на обсъждане по райони, като вече е решено в кварталите "Иван Вазов" и "Слатина".

Вижте повече във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК