България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли основания за импийчмънт на Румен Радев?

Коментар на Валерия Велева и Юлий Павлов

06.02.2020 | 09:41 Редактор: Искра Ангелова

От ГЕРБ обмислят процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, а решението е взето след като държавният глава сне доверието си от правителството. Радев отправи сериозните критики по адрес адрес на кабинета "Борисов 3".

"Няма основание за импийчмънт на президента. Тази идея дойде след пламенното слово на Георги Марков, който точка по точка обори мотивите в решението на президента за свалянето на доверието към правителството. Това е политически акт, но няма никакво основание. Президентът не е пристъпил нито един от текстовете на Конституцията", каза журналистът Валерия Велева в студиото на "България сутрин".

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг пък смята, че основанията за импийчмънт биха били две - държавна измяна или нарушение на Конституцията.

"Президентът няма как да е нарушил Конституцията, нито да е извършил държавна измяна", посочи Валерия Велева.

Според Павлов този член е един от най-ясните и е ясно дефиниран в Наказателния кодекс - поставяне в услуга на чужда държава. 

"Това е изцяло вътрешен проблем и недооценяване на политическата ситуация в България от страна на президента. Има основание за огромна част от критиките по отношение на управлението, но в никакъв случай за този апокалиптизъм, който сезираме в мотивите. Това са много тежки обвинения, които Радев не трябва само да ги казва, а да ги подкрепи с факти", каза още Велева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея това е последният ход за смразяване на две институции и когато го предприемеш, трябва да си наясно кои са съюзниците, какво следва отвъд този ход и какво предлагаш като решение.

"Не знам кой го съветва, но той е избрал неудачен стил на поведение.  Причината едва ли е в това, което го обвиняват и записите, които не потвърждават, може да се квалифицира като държавна измяна", посочи Юлий Павлов.

Той добави, че, за да се оправдае питането на главния прокурор, може да предполагаме, че има още нещо, което засега не е обявено публично. 

"Независимо истинско или имагинерно - президентът може да е разбрал за това и тогава това е изпреварваща атака, за да се защити", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК