България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всеки трети развива рак в живота си. Открит ли е лек за тежката болест?

Пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите, каза д-р Николай Недев

04.02.2020 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Годината започна с надежда, че науката е на прав път в това да открие лек за най-тежката болест на съвремието ни - рака. Британски учени съобщиха, че случайно са открили нов вид Т-клетка, която атакува и "изяжда" раковите клетки.

Ежегодно у нас и по света хиляди повеждат битка с коварното заболяване. Медицината вече е предлага помощ за много от тежките разновидности на проблема. Какво не достига, за да може човечеството да пребори рака?

"Много неща се случиха в онкологията в последните 10-15 години. Първото е, че пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите. Пациентите имат време да развият своя рак. Един от трима души ще развие рак в живота си. Може да диагностицираме рака много по-рано. На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди", заяви в "България сутрин" д-р Николай Недев, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия.

Той е на мнение, че хората в момента живеят най-добрите животи, които някога са имали. Специалистът посочи, че клетките ни не са еднакви, всеки е роден със собствения си набор от гени, които са различни. Някои хора са генетично предразположени към рака, твърди д-р Недев.

"Това, което можем да направим, е да не пушим. Но не може да променим кой знае какво. Затова усилията отиват в ранното диагностициране на рака. Таргетната терапия не излекува всички. Не всички раци имат ясно дефинирани таргети, но при всички случаи това е едно от големите постижения на съвременната медицина. Малък брой от химиотерапевтиците причиняват падане на косата", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Д-р Недев се съгласи, че надеждата е част от онкологията. Но отбеляза, че целта в онкологията невинаги е пълното излекуване. Надеждата променя крайната си цел и пътя към нея, когато заболяването е в напреднал стадий.

"Говорим за рака като триглава ламя, която напада човешкото тяло. Всъщност има около 200 и няколко глави - 30-40 вида рак и техните подразновидности. За всеки един от тези раци подходът е различен, леченията са различни", уточни медикът.

"Българският пациент не е необразован, напук на това, което се тирижира. Липсва ни организирана система, която да канализира образованието на пациентите и желанието им да открият рано рака. Имаме много хора с висок риск от рак на белите дробове", каза още гостът в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Д-р Недев е категоричен, че е необходима национална скринингова програма, каквато в момента нямаме. Скринингът е изследване на хора без симптоми. Туморните маркери не са особено добър скрининг, изтъкна той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК