Близо ли е медицината до лечение на рака?

Революционно откритие на британски учени е близо до решение за милиони болни

22.01.2020 | 18:42 Редактор: Кристина Крумова

Ново имунно откритие дава надежди за терапия срещу всички видове рак. Британски учени откриха нов вид "Т-клетка", която се закача за ракови клетки и ги унищожава, като при това игнорира здравите клетки. 

Оказва се, че имунната система освен, че е естествената защита на тялото ни срещу инфекции, може да атакува и ракови клетки, благодарение на откритата от учените "Т-клетка".

Доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН коментира революционното откритие пред Bulgaria ON AIR.

"Въпреки че тези клетки живеят в нас, те не са активни. Идеята е те да бъдат точно модернизирани чрез вкарването на допълнителен активиращ рецептор, който да успее да направи тези клетки много активни в една реална среда и се умножава", твърди той.

Това се случва чрез, вече съществуващия "Кар-Ти" метод.

"Клетките се извличат от пациент, взима се кръвна проба, тези клетки се изолират и се обучават така, че да разпознават съответния принципен рецептор", разказа доц. Чорбанов. 

Разликата на новото откритие е, че може да атакува по-широк спектър от ракови заболявания. Тези персонализирани терапии обаче са скъпи и едва ли скоро ще бъдат достъпни в нашата страна, смята доцент Чорбанов. 

Всеки един пациент трябва да бъде лекуват със свои собствени клетки. Според доц. Чорбанов това оскъпява безкрайно много тази технология, работейки персонализирано с всеки потенциален или ранен пациент. 

Откритието все още е в много начален етап и не е тествано върху пациенти, но резултатите са обещаващи, твърдят изследователите. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК