България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млади фотографи от НАТФИЗ представиха невероятни шедьоври

Теодора Тодорова, Симеон Гайтанджиев и доц. д-р Красимир Андонов в "България сутрин"

31.01.2020 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Популярната фраза "класиката оживява" дава импулс на млада фотографка да покаже своя оригинален прочит на шедьоври на изобразителното изкуство. Творците могат да черпят вдъхновение буквално от всеки елемент от заобикалящата ни среда - дори от изоставени сгради. 

Дипломираните студенти от НАТФИЗ Теодора Тодорова и Симеон Гайтанджиев гостуваха в "България сутрин", за да разкажат повече за своите уникални творби.

"Първоначалната идея не беше обвързана с картини, а с популярна тема от нашето съвремие. В крайна сметка моите идеи заприличаха на популярни картини. Същинската част ми отне 6-7 месеца, преди това беше напасване и да открия какво точно ще се случи с тази изложба. 20 фотографии не са малко", разказа Теодора Тодорова.

Доц. д-р Красимир Андонов, който е ръководител на специалност "Фотография" в НАТФИЗ, посочи пред Bulgaria ON AIR, че всеки студент е имал една година, за да подготви своята дипломна изложба. 

"Дълго време обмисляме, работим заедно. Те имат абсолютната свобода да изберат нещо, което им е близко, което реално да ги представи като автори в професионалния свят. Дълго обсъждахме формата, под която се случват нещата. Трябваше да се намери начин те да станат добри във възможностите, които имаме", обясни доц. д-р Андонов.

Симеон Гайтанджиев отбеляза, че използва една от по-старите фотографски техники. Той работи с цифров апарат, защото много от местата, които снима са тъмни за филмов фотоапарат. След това се занимава с контраста на снимките, но обработката е минимална и няма нищо добавено на компютър.

Част от снимките в изложбата му са заснети в Странджа и около Ахтопол. Има стари военни поделения, подземни бункери, пообиколил съм доста места, каза Симеон.

"И двамата са отличници. Радвам се, че те успяха да направят най-важното - да намерят лице на своята страст. Това, което правят, ги отличава от общия поток от изображения, които виждаме непрекъснато", подчерта доц. д-р Андонов.

Теодора е решила да продължи да се занимава с монтажи, тъй като по думите ѝ работата е много интересна и се получават страхотни резултати. А Симеон се е насочил към графичния дизайн, но няма намерение да изоставя фотографията.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК