България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

След година пауза: "Красна поляна" на протест заради Виетнамските общежития

Кварталът има проблем с мръсния въздух и през лятото

28.01.2020 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова

Жителите на "Красна поляна" отново излизат на протест заради Виетнамските общежития. Този път те настояват за конкретни срокове, в които ще бъдат премахнати всички сгради.

"Подновихме протестите след една година пауза. Година, в която бяха избори и искахме да дистанцираме протестите от цялата политическа история, за да не ни обвиняват в предизборни пристрастия и кандидат-кметски борби. Искахме да се знае, че тези протести са граждански", каза жител на квартала в ефира на "България сутрин".

Оказва, че точно преди 3 години жителите на "Красна поляна" се събират в 123-то училище и оттогава се борят за събарянето на общежитията.

"Тогава бяха запалени страстите, заради проект за изграждане на социален център. Гражданите на квартала спряха протестите, но общежитията си останаха", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Днес хората се събират отново, за да напомнят на Столичната община за поетите тогава ангажименти.

Според друг жител на квартала сградите там са известни с отделянето на азбест, който е канцерогенен. Живеят изключително бедно и се отопляват с каквото им падне, върлуват и болести, подчерта той.

В "Красна поляна" има проблем с мръсния въздух и през лятото.

"Тук живеят страшно много семейства, които са социално слаби. Те са тук от 1993 г., някои са родени тук. Аз съм се ангажирал със срокове, доколкото са моите възможности. Намерили сме терен, сключили сме договор с фирма, договорът е до април да бъдат построени 2 блока за 54 семейства", заяви кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.

Вижте повече по темата в репортажа на Михаела Карабельова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК