България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Бусманци на бунт заради липсата на канализация

Жителите са категорични - не е нормално в 21 век да живеят в такива условия

24.01.2020 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова

Жители на Бусманци излизат на протест в 16:30 часа заради липсата на канализация. Те ще затворят пътя, който води към софийското летище. 

"Бусманчани искат да имат канализация, но бюджетът все не може да си го позволи. Канализацията е базова инфраструктура за всяко населено място. Трудно се живее - не е приятно, не е никак евтино", каза Милена Йончева в ефира на "България сутрин" .

Жителите са категорични, че не е нормално в 21 век да живеят така. Те се оплакаха също от проблеми с водопреносната мрежа и чести аварии.

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков обясни пред Bulgaria ON AIR, че за да може Бусманци да кандидатства за средства за изграждане на канализация, трябва да бъдат спазени определени условия.

"Първо трябва да се подсигурят трасетата като собственост, трябва да се направят планове за регулация. Това, което е направено - възложи се прединвестиционно проучване за цялата Столична община. Съгласно критериите за агломерация, утвърдени от МРРБ, Бусманци излиза извън голямата агломерация на София", обясни той.

И отправи апел към жителите на населеното място да се регистрират като живеещи там.

Друг от проблемите, които бусманчани посочиха, е че липсва пешеходна пътека на пътя, през който стигат до новопостроената детска площадка в населеното място. Те обясниха, че са принудени да пресичат незаконно заедно с децата си.

Ивайло Цеков обясни, че в началото на пролетта ще бъде изградена пешеходка пътека, която да е осветена и с допълнителна алея.

Репортаж на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК