България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Бунт в "Младост": 4 блока чакат с години бленуваното саниране

Жителите на квартала излизат на протест на 26 януари

23.01.2020 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Жители на 4 блока с над 400 апартамента в столичния кварта "Младост" излизат на протест заради проблем със санирането, изпълнявано по Националната програма за енергийна ефективност. 

Процедурата тече вече няколко години, а жителите на 4-те блока продължават да са в изчакване. Хората са в протестна готовност за 26 януари

Пред екип на Bulgaria ON AIR, за да разясни ситуацията, застана Валентин Костов, който е член на УС на Сдружението на собствениците в блок 451.

"Създадохме това сдружение през 2015 г., с цел участие в програмата за саниране. Минаха 5 години, ние седим на мъртва точка. Неясни процедури, липсват решения. На санирането още не му се вижда началото. Столичната община превъзложи своите ангажименти на районната администрация и нещата заспаха", обясни Костов.

Той обаче бе контриран от районния кмет - арх. Стефан Стефанов, по чиито думи няма решение и зелена светлина за санирането.  

"Процедурата е стартирала юни 2019 година. Седем са сградите, които са определени за саниране. За 4 от тях комисията, назначена преди 6 месеца, даде доклад и решение, което аз да подпиша. Четейки обаче доклада, виждам че протоколи не са подписани от председатели на комисията и член на комисията, което опорочава цялата процедура. Върнах работата на комисията и удължих срока с един месец, за да може те да са тези, които да ми кажат "липсата на подписи проблем ли е и ще създаде ли проблем за самата процедура", коментира арх. Стефанов. 

"Не разбрах нито срокове, нито как ще се случи. Нещата явно се решават на експертно ниво от него и ние влизаме в крив макарон. Искаме да присъстваме на отваряне на офертите, не ни допускат. От обясненията на арх. Стефанов не разбрах какво ще се случи", отговори Валентин Костов.

Друг жител на квартала попита каква отговорност ще се потърси от членовете на комисията, които не са подписали протокола. И уточни, че хората плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като блоковете им не са санирани.

"Не можем да гадаем комисията до какво решение ще стигне. Може да предложи приключване на процедурата. Може да каже, че всичко в процедурата е наред - "подпишете". Това в никакъв случай няма да стартира санирането на сградите на хората. Огромен е процентът на фирмите, които са отстранени. Повярвайте ми, ще влезем в дела", каза още арх. Стефанов в ефира на "България сутрин".

Харесайте страницата ни Facebook ТУК