България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Драгоман категоричен: Пожарът в блатото е умишлен

При минус 5 градуса няма какъв турист да има работа там, каза Андрей Иванов

23.01.2020 | 09:43 Редактор: Тодор Петров

Кметът на Драгоман Андрей Иванов заяви категорично пред Bulgaria ON AIR, че пожарът в Драгоманското блато от вчера е умишлен.

"В рамките на 15 минути пожарната беше пристигнала. Пристигнаха и нашите доброволци - 9 човека, оборудвани с техника. Огромната заслуга за потушаване на пожара е именно тяхна. Със сигурност пожарът е умишлен. Когато отидохме на място, огънят вървеше от средата на блатото към периферията. В това време, при минус 5 градуса, няма какъв турист да има работа там. При тези условия не може да възникне пожар от само себе си. Някой за пореден път е злоупотребил с тази природна даденост", обясни Андрей Иванов.

Той припомни, че в рамките на 6 месеца това е втори масивен пожар, който унищожава голяма площ от блатото. По думите му сред местните хора се коментира теорията, че бракониери имат интерес да изкарат от блатото голям брой диви прасета и именно те са предизвикали пожара. 

"След всеки пожар трябва да има разследване, а не да се чака следващия масивен пожар и да се харчи огромен ресурс на държавата и общината. На територията на общината има камери. Едно разследване в кръчмата може да доведе до положителен резултат, хората се хвалят какво са направили", каза още кметът на Драгоман в ефира на "България сутрин".

Харесайте страницата ни Facebook ТУК