Бракониери предизвикали пожара в Драгоманското блато?

Пламъците са потушени напълно

23.01.2020 | 07:03 Редактор: Тодор Петров

Напълно потушен е пожарът, който избухна снощи и обхвана част от Драгоманското блато. Огънят възникна около 19 часа. Изпратени бяха екипи на пожарната и "Гражданска защита". 

Зоните от "Натура 2000" не са пострадали сериозно. Изгорели са около 400 декара трастика, съобщиха от МВР. 

В потушаването на огъня се включиха и доброволци. Още снощи пожарът беше локализиран и нямаше опасност за населението. Огънят основно беше във вътрешността на местността, което направи потушаването му много опасно, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Потребители в социалните мрежи коментираха, че пламъците са се виждали от Костинброд. 

Освен растителността, огънят е унищожил и туристическите съоръжения, включително кулата, от която се наблюдават птиците. Каква е причината за пожара все още не е ясно, но кметът на Драгоман подозира бракониери, тъй като в момента в блатото има много диви прасета и такъв пожар би ги изкарал извън блатото. 

Драгоманско блато попада в две от защитените зони към "Натура 2000". То е дом на стотици видове птици и бозайници. Разпростира се на площ около 350 хектара.

В близост се появи и друг пожар, което накара хората да мислят, че той е умишлен. А преди 4 месеца отново имаше подобен пожар. Тогава не бе намерен виновник за предизвикването на пламъците. 

Снимка архив: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни Facebook ТУК