България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не е ясно каква смъртност може да причини новият китайски вирус

Щамът не бил изследван достатъчно, посочи доц. Атанас Мангъров

23.01.2020 | 08:24 Редактор: Юлия Христова

Нова заплаха тегне не само над България, но и над целия свят. От Китай се разпространява мистериозен коронавирус, който в многомилионната държава вече отне живота на 17 души. Първи случай на заболял е засечен в Съединените щати. У нас се предприемат мерки, на летищата се засича телесната температура на пристигащите.  

"Това са вируси, които основно причиняват заболявания сред животните, но се появяват и щамове, които засягат хората. За този щам, който сега се е появил, все още се знае малко, дори не се знае от кой вид животни е дошъл. Не сме наясно каква е смъртността, която може да прични", посочи за "България сутрин" доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София.  

По думите му този вирус може да прични сериозни проблеми, като не е изключено да не ни подмине. Новият щам не бил изследван. Теория на конспирацията било твърдението, че вирусът е създанен в лаборатория.  

"Вчера на свое  СЗО реши, че трябва да се изчака, няма как да спрем хората да пътуват, светът се дивижи и няма как да това да се бъде стопирано", коментира още той пред Bulgaria ON AIR. 

"В Китай има наложени ограничения относно придвижването в един от градовете, но на други места по света това трудно може да стане. Това са вируси, които не са направени да живеят сред човешката популация", обясни доц. Мангъров. 

Той допълни, че тази година грипните епидемии у нас се обявяват преди масовото им разпространение и преди децата да се разболеят. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК