България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Експерт: Ръст на цените на имотите има в цяла София

Последните 3 месеца от годината се сключват рекорден брой сделки

22.01.2020 | 08:19 Редактор: Искра Ангелова

Близо 150 хил. сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., показват данни на Агенцията по вписванията, като само в София те са малко над 20 хил. и нарастват с 5,5% на годишна основа. Оказва се, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.

"Ниските лихви по кредите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че последните няколко месеца на година, а понякога и седмици, традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм. 

"Последните 2 години със сравнително предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни, катаклизмите не им влияят. Когато има избори - нашата администрация или чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза още той.

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупкопродажни и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК