България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екокатастрофа: Над 1 млн. вида са изложени на риск от изчезване

Енчо Господинов и д-р Петър Берон с коментар по темата в "България сутрин"

16.01.2020 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова

Междуправителствената платформа към ООН за научни политики в областта на биоразнообразието и екосистемите изчислява, че около 1 милион вида са изложени на риск от изчезване, ако не предприемем мерки да ги спасим. 

Този брой включва 40% от всички видове земноводни, 33% от коралите и около 10% от насекомите. Случващото се в Австралия е на дневен ред, а животински видове там са на ръба от заличаване. 

"Австралия не би трябвало да е изненадана от това, което стана. Там пожарите са чести, но властите закъсняха. Оказа се, че нито имат достатъчно доброволци, подготвени за кризата, нито пожарните им команди са съоръжени с достатъчно техника и средства", обясни експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов в "България сутрин".

По думите му това, което се случва там, е недопустимо за една високо развита страна. 

Пред Bulgaria ON AIR зоологът д-р Петър Берон обясни, че в трите щата, засегнати от пожарите, живее 2/3 от населението на страната и там са интересните гори от средиземноморски тип. 

Той допълни, че фактически Европа е отговорна за 7% от световното замърсяване.

"Големите замърсители - САЩ, Китай, Русия, Индия - докато те не се включат активно, замърсяването върви по цялата земя", подчерта д-р Берон.

Енчо Господинов изтъкна, че от политиците се очаква решителност, мъдрост и конкретни стъпки, които да бъдат изпълнени, за да се защити биоразнообразието.

"Всеки ще каже голяма работа, че 5 милиона вида изчезвали. Като няма тигри - още по-хубаво, няма кой да ни плаши по горите. Повечето от тези животни нито се ядат, нито се ползват за нещо друго. Просто са част от биоразнообразието наоколо и за по-просветените хора е добре да живеят в по-балансирана природа", заяви д-р Берон.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК