България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Ненчев: Огромна бежанска вълна може да залее България

Трябва да бъдем водещи в решенията на ЕС и НАТО, защото сме външна граница, посочи той

09.01.2020 | 09:50 Редактор: Кристина Крумова

Ще се търси споразумение. Гледайки внимателно Тръмп, допуснах, че много тежко е взето това решение. Той не обяви нови удари към ирански бази. По този начин бившият министър на отбраната Николай Ненчев коментира кризата в Близкия изток и заплахата от война между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.

"Моето дълбоко ужеднение е, че Иран няма да тръгне в директен конфликт със САЩ. Иран няма да признае, но ще се опита да поощри по различен начин различни групировки, които извършват терористични актове", посочи Ненчев в студиото на "България сутрин".

Според него при разрастване на конфликта Тръмп ще поиска широка коалиция от съюзници и покана ще бъде отправена и към България. 

"Ние трябва да поискаме бързи, незабавни и адекватни мерки от страна на ЕС, с оглед на това, че сме външна граница", каза бившият министър.

Ненчев не очаква чудеса от КСНС при президента Румен Радев. Според него Консултативният съвет по-скоро би могъл да попречи. 

"Неговата цел е да се стигне до едно общо национално решение, което в повечето случаи обаче не се случва. Работа на мнозинството е да изготви ясна, адекватна позиция. Борисов веднага трябва да започне сериозни преговори с лидерите на ЕС и НАТО. Да поискаме по-осезаемо присъствие на съюзнически части около границата на България", заяви Ненчев.

Той смята, че евентуалната опасност за България е свързана с разрастване на конфликта и огромна бежанска вълна, която би могла да ни залее за няколко месеца. Много често сред бежанците се внедряват и терористи.

"Можем да кажем и постигнем всичко. Трябва да бъдем водещи в решенията на ЕС и НАТО, защото сме външна граница. Надявам се ЕС да прояви една изключителна солидарност, да вземе мерки и да окаже незабавна помощ на страните, които биха могли да бъдат под заплаха", категоричен бе Ненчев.

"В НС няма ясно изразено евроатлантическо мнозинство, което много ме притеснява", отбеляза той.

Ненчев акцентира върху това колко е важно да се вземат превантивни мерки. 

"Твърде вероятно е България да бъде засегната. Казвам го с цялата си сериозност. Категорично съм за бързи превантивни мерки, свързани с тази криза", заяви бившият военен министър.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК