България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подготвени ли са сградите у нас за силни земетресения?

Никой не можел да гарантира, че на определeни места не се правели нарушения

03.01.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

След адския трус от 6,4 по Рихтер в Албания светът носочи поглед към Балканите и заключи, че сградите на полуострова не са устойчиви на вълнения от по-висока степен. Според американското издание "Ню Йорк Таймс" от Букурещ до София поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите. 

Серия от леки трусове имаше и у нас през дните около празниците. Най-сериозно беше в Самоков, сеизмолозите там регистрираха 4,5 по Рихтер. За щастие материални щети нямаше. 

"След 1977 г. влязоха в сила нови норми за строителство, съобразени със станалото във Вранча земетресение. Що се отнася до нормативна база - нещата стоят добре. Ако говорим за катастрофални земетресение, никоя страна не е подготвена, дори страни като Япония", каза за "България сутрин" сеизмологът Димо Солаков.

По думите му е много важно да сме подготвени за по-сериозен трус.

"Въпросът е в проектирането, има цял букет от проблеми. След проектирането идва строителството - там също има административни механизми", каза за Bulgaria ON AIR председателят на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ проф. Димитър Кисляков.

Никой не можел да гарантира, че на определeни места не се правели нарушения. На много места се правели преустройства без мнение на експерт, стана ясно от думите му. 

"Има сгради, които са си напукани и без земетресение", допълни той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК