Безсънна нощ в Самоков след земетресението

БАН: Ще има още трусове в района

31.12.2019 | 13:10 Редактор: Кристина Крумова

Безсънна нощ в Самоков след земетресението от понеделник вечерта в града. По официални данни от БАН магнитудът на труса е бил 4,3 по скалата на Рихтер, а дълбочината му е 12 км.

Няма пострадали и материални щети, но хората в града са изплашени. По язовирната стена на "Бели искър" няма щети. 

"Към настоящия момент няма подадени сигнали за материални щети. Доста силно се усети в нашия град. Хората по по-високите етажи се притесниха", коментира кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Той допълни, че земетресението се е усетило хоризонтално и е продължило повече от 10 секунди. 

Земетресението предизвика и много въпроси. От Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН заявиха, че няма нищо необикновено в този трус. 

"Нашите оценки за магнитуда са 4,3 по Рихтер, а дълбочината на труса е 12 км. В този район са се случвали земетресения и ще се случват", коментира ръководителят на департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Димо Солаков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Според него голямата площ, на която е усетено земетресението, говори за по-голяма дълбочина. А липсата на сериозна афтършокова серия след труса също била напълно нормална.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК