България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-добрите ни фигуристи печелят публиката с изпълнение на "Вечерай, Радо"

Мина и Кристофър се целят в класиране на Световното в Канада

24.12.2019 | 09:42 Редактор: Ивет Арабова

Как се посреща Коледа на ледената пързалка - споделя танцовата ни двойка по фигурно пързаляне Мина Здравкова и Кристофър Дейвис.

Мина Здравкова е едва 20-годишна, а градовете София, Москва, Санкт Петербург и Маями са само малка част от местата, на които е живяла в името на голямата цел - да тренира професионално фигурно пързаляне в танцова двойка.

"Винаги ми е харесвало да гледам танцови двойки повече от индивидуално пързаляне, защото там се съчетава изкуство със спорт. Винаги съм се възхищавала на Албена и Максим. Те ми съдействаха да замина за Москва, намериха ми руски партньор", сподели Мина Здравкова в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

В момента партньор на Мина е американецът Кристофър Дейвис. Двамата се срещат в Лондон преди 5 години и оттогава са неразделни и най-добри приятели.

"От Москва заминах в Санкт Петербург, там тренирах с друго момче. Намерих после в интернет едно момче от Шотландия, с което заминахме заедно да тренираме в Америка. Toй каза, че не съм достатъчно добра", разказа още Здравкова.

Мина и Крис в момента са най-успешната българска двойка във фигурното пързаляне. Преди година завладяха феновете по целия свят на този красив спорт с изпълнение на българската народна песен "Вечерай, Радо" и прекрасните им костюми с облик на български носии. Крис има български паспорт от близо година и успешно защитава флага на страната ни по света.

Характера си на боец и дисциплината, която има в спорта, Мина е наследила от своя баща - футболната легенда Радослав Здравков.

"Баща ми е много строг и взискателен. Винаги гледа да ни съдейства с нашата спортна подготовка, дава ни съвети за хранене", каза още Мина.

Тя никога не се е замисляла да се състезава за друга държава. Крис е родом от Чикаго.

"Между София и Лондон тренираме повече от 4 години. Бил съм във Варна и Пловдив освен в София, България е държава с много красива природа и богата история. Много ми харесва и се чувствам като вкъщи, обичам вашата храна", сподели Кристофър.

Голямата им цел е класиране за Световното първенство през месец март в Канада, което ще им даде и огромен шанс да попаднат на Зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин.

Вижте цялото интервю на Моника Симеонова с Мина Здравкова във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК