fallback

Ще има ли двойно поскъпване на стоките от първа необходимост?

Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак

19.12.2019 | 09:13 Автор: Стефанка Митева

Има ли пазарни причини за увеличението на цените в магазините или търговците прилагат девиза "Ден година храни" с печат "Коледно-новогодишни празници"? 

"Цената на човешкия труд и цената за суровината за всички ни поскъпва. Политиката за повишаване на доходите винаги е свързана с едни по-високи цени. За продажните цени не ни питайте. Ние знаем единствено нашата себестойност. За продажните цени на хляба трябва да питате търговските вериги. Нетната ни доставна цена представлява 40-42% от цялата цена", обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В крайна сметка, стоките от първа необходимост каквито са хлябът, млякото и месото, са в този порядък, но трябва да бъдат с възможно най-ниската надценка. Едно време бяха с надценка не повече от 15%. Има различни похвати на търговците. Затова винаги говорим за разликата между нетната цена и продажната цена", коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България - Димитър Зоров. 

Кукушева сподели, че подаването на нови офертни цени не е обвързано във времето. Тя не се ангажира с коментар дали ще има двойно поскъпване на стоките от първа необходимост, защото техните офертни цени не са приети. 

Зоров заяви в студиото на "България сутрин", че държавата не може да е страничен наблюдател.

Има увеличен износ на български стоки за европейките пазари, но са необходими и добри търговски практики, стана ясно още от думите на Кукушева.

"Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак, защото много повече млечни продукти влизат от Европа, отколкото излизат", разкри Зоров.    Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback