България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Правителството показва воля за отчестност на главния прокурор

Има спорни моменти и те трябва да се разрешат, смята доц. Борислав Великов

17.12.2019 | 09:06 Редактор: Кристина Крумова

"Президентът има право да започне разисквания по въпроса, но дали ще се стигне до поправка в Конституцията, зависи и от съдбата на предложението на МС за промени в Закона за съдебната власт", каза председателят на парламента през 2005 г. и участник във всички досегашни поправки на Конституцията доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Днес стартират консултациите при президента Румен Радев за необходимостта от промени в Конституцията, а основен фокус на разговорите ще са правомощията на главния прокурор.

Според Великов досегашните ни главни прокурори винаги са били на висота като юристи и професионалисти, но може би желанието е по-често да се отчитат, да става ясно какво се върши и ако злоупотребят, да има кой да ги разследва достатъчно независимо.

"Това, което бе направено от правителството, показва воля за отчестност на главния прокурор. Има спорни моменти и те трябва да се разрешат", допълни доц. Великов за Bulgaria ON AIR

Той смята, че може би ще има промени, но е очевидно, че има какво да се доизкусурява. 

"Ако е възможно да се случи без промени в Конституцията - да се направи, ако не - ще се стигне до седма поправка", заяви Великов.

И допълни, че може би назрява моментът за по-цялостни пормени в Конституцията, а няма кой да приеме нова такава, ако не Велико народно събрание. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК