България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манолова: МРРБ трябва да понесе отговорност за кризата в Перник

Бившият омбудсман с коментар относно новия си граждански проект

12.12.2019 | 09:45 Редактор: Ралица Братанова

Мая Манолова представи новия си гражданския проект "Изправи се.БГ". Бившият омбудсман и кандидат за кмет на София обяви, че ще работи за защита на гражданските права и за решаване на конкретни казуси по сигнали.

Тя сподели, че при нея вече са били жители на Перник и околните села заради водната криза.

"Хората очакват още високопоставени персони да поемат отговорност за скандалното си бездействие, защото всичко това е в резултат на пълно безхаберие. Не само областният управител, но и министърът на регионалното развитие има своите ангажименти да следи за нивото на водата в язовирите, което очевидно е било пренебрегнато", заяви Манолова в "България сутрин".

Според нея неяснотата в какъв период ще бъдат решени проблемите вбесявала хората и е напълно основателно. По думите ѝ ВиК секторът се нуждае от сериозна реформа.

"Отговорността за състоянието на водния сектор трябва да бъде понесена и това са хората от изпълнителната власт - това е регионалното министерство", смята Манолова.

Тя сподели, че всяка сряда в София ще организира приемна заедно с екипа си от сдружението "Изправи се.БГ".

"Моето намерение беше да дам една приемна за гражданите, защото телефонът ми и след като не съм кандидат за кмет и омбудсман, не спира да звъни. Хората разчитат, че ще ги подкрепя, ще ги изслушвам или ще ги защитя, когато правата им са накърнени", обясни Манолова.

Бившият омбудсман категорично заяви, че проектът не е партиен и няма да прерасне в партия.

"Но това е гражданска платформа, която има своите политически искания и заставайки зад политическите искания на гражданите, ще решава техните проблеми", заяви още тя.

Тя коментира участието си в новата телевизия на Слави Трифонов.

"Желая успех на Слави с неговата партия. Ценя всяко смело поведение и всеки, който е готов да застане срещу погазването на демократични права", допълни бившият омбудсман.

Манолова коментира и предложението  на правителството за въвеждането на "независим прокурор", който да разследва главния прокурор

"Това е една маневра, това е уйдурма. Прави се опит от правителството да хвърли прах в очите на хората и да имитира съдебна реформа", заяви тя.

​​​​​​Харесайте страницата ни във Facebook ТУК