fallback

Три пернишки села на бунт... Воден режим в 21 век? Недопустимо е!

Рударци, Драгичево и Кладница са в протестна готовност

12.12.2019 | 09:26 Автор: Василена Василева

Три села са застрашени да останат без вода заради кризата в Перник. Възможно е на воден режим да преминат Рударци, Драгичево и Кладница. Кметовете на населените места се оплакаха, че идеята не е обсъждана с тях. Жителите им пък се събраха на кръстовището на Драгичево и пътя за Кулата и обявиха, че са в протестна готовност. 

"Вчера се опитахме да проведем среща с представители на ВиК дружеството, областния управител и кмета на Перник. Успех обаче не постигнахме. Дори не искаха да ни допуснат в сградата и влязохме насила вътре", казаха кметовете на селата пред Bulgaria ON AIR.

Te категорично отказват да бъде въведен воден режим, тъй като в 21 век подобни действия били недопустими. В Драгичево пък от години имало проблем с водата, който така или иначе пречел на нормалния живот на хората в района.

"Институциите изобщо не си направиха труда дори да ни уведомят, че обмислят да предприемат подобни действия. Разбрахме го от социалните мрежи. Пълен абсурд!", отбелязаха още кметовете.

И подчертаха, че стигне ли се до въвеждане на воден режим, ще блокират пътя за Перник и Кулата.

В късните часове във вторник вечер кметовете на Рударци, Кладница и Драгичево разбират случайно, че в селата ще има воден режим от края на тази седмица. Новината ги изненадва, защото нито едно от трите населени места не се захранват от язовир "Студена". 

По-късно бившият управител на ВиК-Перник в присъствието на обалстния управител обясни, ако трите села са на режим ще има вода за високите квартали в Перник. 

Кметовете и хората обаче са категорични, че няма да се примирят с подобни действия. 

След като чуе аргументите на ВиК инженерите, кметът на Перник трябва да реши дали селата ще останат на сухо. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback