България сутрин

Начален часВсеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров успокои: Без паника, живеем със салмонелите

Загиват при 75 градуса, увери специалистът

06.12.2019 • 09:01 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger

Салмонелите са микроби, които живеят в храносмилателния тракт на животните. Няма място за паника, защото това е нещо, с което ние живеем. Инфектиращата доза е много висока. За да се зарази човек със салмонела, трябва да изяде няколко милиона микроби. Салмонелите са чувствителни на термична обработка, загиват при 75 градуса.

Това обясни доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София за зрителите на "България сутрин".

Все още не е ясно как близо 100-те тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела, е стигнало до българския пазар. От началото на годината досега, по системата за бързо оповестяване, страната ни е получила 16 предупреждения за заразено пилешко.

По думите на доц. д-р Мангъров най-голям риск има при децата, защото и по-малки количества са достатъчни те да бъдат заразени със салмонелоза. А замърсяването се получава, когато при процеса на колене на животните съдържимото в червта им, заразени със салмонели, попадне върху месото.

"Яйцата трябва да се варят 13-15 минути, защото почти всички, независимо дали от магазина или домашни, са заразени със салмонели. Не се заразяваме, когато ги ядем, просто защото инфектиращата доза е много висока. Трябва да изядете твърде много яйца, за да се заразите", уточни доц. д-р Атанас Мангъров.

Когато заболяването се появи клинично, то протича с различна по тежест диария, висока температура, стомашни болки и повръщане, стана ясно още от думите му пред екип на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


България сутрин виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички