fallback

Експерт: България няма да бъде засегната от нова газова криза

Спор между Русия и Украйна стана причина за притеснение

02.12.2019 | 08:54 Автор: Василена Василева

В началото на зимния сезон Европа може да се сблъска с нова газова криза. Причината е спор между Русия и Украйна за срока на договора за транзитиране на синьо гориво. Русия иска той да бъде само за една година с надеждата, че ще заработи нов газов коридор, а Украйна иска да си гарантира приходи от транзитни такси за по-дълъг период. 

Не закъсняха и предположенията, че ако спорът не бъде решен до края на месец декември, може да се окаже, че от януари 2020 г. половин Европа ще остане без нови доставки. А според някои експерти България щяла да е една от най-засегнатите страни наред с Румъния и Гърция. 

"Каквото и да се случи България ще има необходимите количества газ. В момента втората тръба на "Турски поток" се запълва. Тестовете минават успешно, което означава, че страната ни е в пълна готовност още от 1 януари 2020 г. да започне да получава доставки от нея", коментира в студиото на "България сутрин" eнергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза още, че освен това от догодина Румъния става нефтен износител на газ.

"Досега имаше проблем с интерконектора. Компресорната станция на територията на северната ни съседка обаче вече функционира. А това от своя страна се явява добра възможност за България, тъй като той е запълнен на макс", посочи Тасев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback