Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще се превърне ли България в стратегически газов хъб?

Коментар на енергийните експерти Атанас Тасев и Георги Касчиев в "Денят ON AIR"

26.11.2019 | 21:12 Редактор: Василена Василева

"България по всяка вероятност ще се превърне в стратегически газов хъб. Думите на Доналд Тръмп бяха подготвени от достатъчно компетентни експертни комисии. Затова и съм склонен да вярвам в истинността им", коментира пред "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той подчерта, че проектът "Южен поток" е бил спрян декларативно от трима американски сенатори. Сега обаче се е наблюдавал елемент на добронамереност и дори поощряване.

След срещата в Белия дом Тръмп и Борисов подписаха двустранен рамков документ за стратегическо сътрудничество. Двамата лидери обсъдиха и енергетиката, като поясниха, че ще работят за това България да бъде енергиен и газов разпределителен център на Балканите.

Акцент в разговорите им бяха АЕЦ "Белене", газовите коридори през България, военната модернизация и сигурността в Черно море. А освен това премиерът обяви, че американските визи за българи може да отпаднат.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Георги Касчиев обаче отбеляза, че всичко това му звучи доста преувеличено. 

"Газовите договори с Русия бяха прекъснати. Единият от тях още през 2006 г., а загубите за България бяха големи. Другият договор пък приключва през 2030 година, по средата на неговия срок. Предвид тези факти не съм сигурен колко може да се разчита на транзита на газ по "Балкански поток". Още повече - възможно е да изплуват допълнителни проблеми", посочи той.

По думите му управляващите били "хвърлили авантюристично" над 2 млрд. лева за изграждането на частта, която минава през страната ни. От обещаните приходи обаче догодина България нямало да получи нищо. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК