България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агресорът от "Св. Анна" блъскал главата на лекарка в стената

Здравеопазването е икономиката на бъдещето, посочи д-р Стойчо Кацаров

02.12.2019 | 09:13 Редактор: Юлия Христова

Преди дни станахме свидетели на поредния случай на брутална агресия срещу лекари - този път в столичната болница "Св. Анна". Пациент удря, души и обижда медици. Две лекарки пострадаха, едната - доста тежко. Здравният министър Кирил Ананиев осъди остро поредната агресия над лекари и обеща, че неговият екип ще съдейства напълно на прокуратурата по случая.  

"Лекарката беше хоспитализирана, има подобрение, освободена е за домашно лечение. Главата ѝ е била блъскана в стената. В момента ѝ е нужно много спокойствие", каза за "България сутрин" говорителят на болница "Св. Анна" Антон Луков. 

От думите му стана ясно, че колежката ѝ е в по-добро състояние, с повърхностни наранявания. 

"Няма за ден-два да се възстановят потърпевшите. Нападателят не само удря медици, но нанася и щети на болницата, имаме разбита врата. Едва ли някой може да каже кога пострадалите ще се върнат на работа", допълни той.

Именно в Университетската болница "Св. Анна" преди половин годин Българският лекарски съюз засне клип, с който постави началото на кампания срещу насилието над лекари.  

"Може да поставим знаменател със станалото в "Пирогов". Това са резултатите от лошо управляваната здравна система. Истинският виновник не са лекарите, те са жертва също", каза за Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

По думите му промяната нямало да се случи със санкции, ред било гражданите да поискат промяна. 

"Превърнахме здравната система в администрация, а хората реагират по различни начини, включително с агресия. Здравеопазването е икономиката на бъдещето. Имаме интерес от това лекарите да се конкурират за нас, което сега не е така. Не мисля, че повече полицейщина ще свърши работа, това не е военно поделение, а болница", обясни Кацаров.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК