България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За новия прочит на "Под игото": Думите правят романа толкова важен

Ако нямаше реакция в обществото, определено щеше да е много зле, смята Калин Терзийски

27.11.2019 | 09:58 Редактор: Кристина Крумова

В новия прочит на романа "Под игото" са заменени над 6000 архаични думи с такива от съвременния ни език. Целта е романът да е разбираем за шестокласниците, които изучават произведението.

Писателят Калин Терзийски коментира темата в студиото на "България сутрин". Според него не всички "преведени" думи са непознати за съвременните деца. 

"Има начин наистина специфичните думи да се изведат под линия и да бъдат обяснени", каза Терзийски в ефира на Bulgaria ON AIR

"Въпросът е дали едно произведение като "Под игото" може да е толкова ценно с нещо друго, освен с езика си?! Именно думите, езикът на този роман, го прави толкова важен за нас", смята Калин Терзийски.

Вазов е създател на много неологизми, той е почти наравно с Иван Богоров в това словотворчество, отбеляза писателят. 

"Богатството на неговия роман е именно в този богат език. Нека децата да учат тези думи с малко повече усилия", отбеляза Терзийски.

Писателят смята, че нуждата от опростяване на културата е ефект на типичния консумеризъм. Според него културата е обратна на клиентелизма.

"Хубавото в цялата работа е, че има една особено фина и сериозна реактивност към такива проблеми в обществото. Ако нямаше такава реакция, определено щеше да е много зле. Този роман е една езикова истина. Да я подменяме както решим и да няма реакция в обществото, това е лошо", каза Калин Терзийски.

И допълни, че в диалектиката между тези, които са против и тези, които са "за", може да се роди нещо полезно.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК