България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иновативни методи улесняват живота на болните от паркинсон

Безплатни прегледи в кампанията "Върни си контрола"

27.11.2019 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Паркинсонът е заболяване, което всяка година засяга милиони по света и предизвиква затруднен контрол върху движенията на тялото. Състоянието се влошава с прогресиране на болестта. 

"Все още учените в световен мащаб не са открили основния причинител на заболяването. Най-новата теория е, че едни белтъчни частици може да причинят това заболяване. Факторите на околната среда, които влияят и допринасят за заболяването, са много разнообразни - употребата на пестициди, замърсен въздух, замърсена вода...", коментира в "България сутрин" неврологът от болница "Св. Наум" д-р Елена Чорбаджиева.

Здравното заведение е част от кампанията" Върни си контрола", оо време на която се предлагат безплатни прегледи на болни от паркинсон хора. 

Първоначалните симптоми на заболяването могат да бъдат много неспецифични - затруднения при закопчаване на копчета, затруднения при отвъртане и завъртане на нещо, както и при работа с инструменти. Трепереното в спокойно състояние е от основните симптоми на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Сред симптомите са скованост на движенията и забавяне на походката.

"Помагаме на пацентите главно с медикаментозни лечения и двигателна активност. В рамките на кампанията извършваме прегледи на пациенти с паркинсонова болес т и коригираме тераптията. Предлагаме им нови методи за лечение. Има съвременни методи за лечение на късна паркинсонова болест", обясни д-р Чорбаджиева и посочи три метода: 

В тънките черва се поставя трабичка, която подава лекарство под формата на гел и пациентите са подвижни през целия ден. Вторият начин е подкожно приложение на апоморфин. Третият метод е имплантиране на специални електроди в мозъка - дълбока мозъчна стимулация. 

Д-р Елена Чорбаджиева призова да сме по-толерантни към болните от паркинсон, защото никой не е застрахован от заболяването. Самата болест обхваща все по-млади хора, а процентът на болните се увеличава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Alena Balogova
преди 3 години
Благодаря ви д-р Одума, че днес ме излекувах от болестта на Паркинсон, свободен съм, моля, свържете се с него и сега за вашия лек drodumashinesolutionhome***gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар