България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Баба" на Роза Колчагова докосва малки и големи

Авторът и режисьор на филма призовава да не забравяме възрастните хора

26.11.2019 | 09:46 Редактор: Ивет Арабова

Няма реален брой на възрастните хора, които живеят в абсолютна самота, а често и в нищета и забрава. Около празниците внимание им обръщат благотворителните организации с кампании като покупки за трапезата им за Коледа.

Роза Колчагова ни напомня да не пренебрегваме близките си възрастни хора чрез късометражния си анимационен филм "Баба".

"Филмът си намира различни пътища, първата година обиколи целия свят. Той успява да докосне всякаква възраст и публика", разказа в "България сутрин" авторът и режисьор на филма "Баба" Роза Колчагова.

"Понякога за секунда губим голяма част от сърцето си с липсата на близките ни възрастни хора. Връзката внуче - баба също е много важна и силна", сподели Колчагова.

Филмът се е родил от лична история -  именно заради силната връзка на Колчагова с нейната баба.

"Не трябва да забравяме възрастните хора, защото най-тежка е самотата. Много често тези хора не могат да излизат, при тях контактът е много важен - да видят внучето или да поговорят с някой, наистина ги държи живи", призова тя.

И добави, че децата вече рядко могат да видят българска анимация.

"Децата усещат, че им е тъжно, когато изгледат филма. Аз се опитвам да им обясня, че животът невинаги е весел. Децата имат нужда от такива филмчета, за да възпитават всякакви въприятия у себе си", каза още Колчагова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разкри, че в момента работи по нова история, която също е лична.

Вижте целия разговор с Роза Колчагова във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК