fallback

Родители се страхуват от отнемане на деца. Имат ли основание?

Коментар на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова

25.11.2019 | 09:00 Автор: Тодор Петров

Законът за социалните услуги няма общо със създалата се истерия дали ще се отнемат деца от семействата им. Държавата финансира единствено общините, когато става въпрос за социални услуги. Имаме увеличение с 3 млн. лева в бюджета за следващата година. Стремежът ни е повече да работим за превенцията.

По този начин зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира последния протест на различни родителски обединения, свързан с готвените промени в Закона за социалните услуги. Според протестиращите част от тях предвиждат недопустими правомощия на социалните работници и хора от неправителствени организации.

Русинова е на мнение, че може би става въпрос за недобре разбрана инициатива на част от родителите. Тя бе категорична, че държавата не абдикира, а дори финансира по много по-добър начин общините. По думите ѝ трябва да има работа със семейството. 

"Първите стъпки са свързани с това при насилие детето да се настани в близкия семеен кръг. Когато става въпрос за социални услуги, държавата финансира местата, където се настаняват изпадналите в нужда хора. Темата за социалните услуги е много важна. Ако няма възможност да подкрепим и жертвите на насилие, и да работим по превенцията, все повече ще сме свидетели на насилие над жени и деца", обясни Русинова в "България сутрин".

И разясни, че мултидисциплинарните екипи са съставени от специалисти, които работят на място с дадено семейство. Никой от този екип обаче няма правомощия да насочи казуса към извеждане на дете от семейството му.

"Част от тези протести имат и политически контекст. Част от тези организации скачаха срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето. Като общество трябва да бъдем много по-чувствителни, когато чуваме за насилие и да не толерираме тези случаи. Стратегия за защита на децата не е имало никога", каза още зам.-министърът на труда и социалната политика пред Bulgaria ON AIR.

Зорница Русинова добави, че когато едно семейство е бедно, то получава социални помощи, които по думите ѝ ежегодно се увеличават.

Относно предстоящия протест на социалните работници тя се съгласи, че възнагражденията в социалната система са ниски и част от хората мигрират в останалите системи. Целта е заплатите да бъдат увеличени, както и да бъдат взети мерки за допълнително подпомагане чрез обучение на работниците, отбеляза Русинова.

И прогнозира, че в следващите 10-15 години социалната система ще продължава да изпитва глад за кадри. Според нея около 500 човека годишно завършват за професии, свързани със социалните дейности, но малка част от тях влизат и остават в системата.

Русинова коментира и горещата тема с изплащането на болничните, която предизвика недоволството на синдикатите.

"Има възложени анализи от парламента, от НОИ, от Здравната каса, които трябва да се направят. Мястото за дебат не е улицата или през медиите, а в Тристранния съвет. Стремежът ни е по никакъв начин да не се ощетяват хората, които реално боледуват. Трябва да се търси баланс между контрол, промяна на системата и съвестта на хората, които спекулират", настоя Русинова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback