България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Микробиолог: Листерията е смъртоносна, потребителите да внимават

БАБХ има финансова възможност да прави редовни масови проверки, твърди Сергей Иванов

22.11.2019 | 09:20 Редактор: Кристина Крумова

БАБХ иззе огромно количество продукти, в които има съмнения за листерия. Световната здравна организация предупреждава, че има опасност от мащабна емидемия от листериоза. Микробиологът Сергей Иванов коментира темата в студиото на "България сутрин".

"В България има годишно между 10 и 20 случая на листериоза с летален изход, но досега не беше откривана в храните. В момента, в който започнаха да се правят проби, са открили. Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Листерията е една от най-опасните и с най-висок процент смъртни случаи бактериози. Това е причината тестовете за листерия да бъдат задължителни в ЕС от началото на века. Въпреки това, настоящата проверка е първото масово тестване на Българска агенция за безопасност на храните за тази бактерия. 

"Ангажиментът да търси зарази в храните е на БАБХ. Бих искал те да правят по 300 проби всеки месец, а не еднократно. Пари за анализи има, въпросът е дали има желание", заяви Иванов.

И допълни, че като потребители ние трябва да спазваме стандартните хигиенни правила и да бъдем внимателни за произхода на храната, която консумираме.

Вижте цялото интервю във видеото

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК