България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нисък стандарт, стрес и асоциалност - причините за краткия ни живот

Българите са на последно място по дълголетие в статистика на Евростат

20.11.2019 | 09:05 Редактор: Ралица Братанова

Статистика на Евростат показва, че българите живеят най-кратко сред европейците. Ниският стандарт, качеството на живот и стресът са сред факторите, които нареждат българите на последни места.

"И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, като навършим определена възраст, а не до колко години", коментира антропологът Валери Личев в "България сутрин".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му.

Средната продължителност на живот на мъжете у нас е 71 години, а на жените - 78 г. 

"Жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот", коментира Личев.

Гълъбова посочи, че според хипотези една от причините е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си. Тя обясни, че например на бабите им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете.

"Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални", коментира психиатърът.

В Европа испанците са рекордьори със средна продължителност на живота 83 години и за двата пола.

"Испания и Португалия може да не са челни икономики, но там най-лесно се живее с оглед на възможностите, които ти предоставя местната култура - фиестата, празниците, да се срещаш, да имаш разнообразни контакти. Това по-скоро обуславя дългата продължителност", изтъкна антропологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гълъбова доколкото здравословното състояние стои в основата на продължителността на живота, е явно, че ние имаме проблем.

"Профилактиката е изключително слабо застъпена в нашето здравеопазване. Нашата система е грешно построена. В нея се печели от болест, а не от здраве", коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК