България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба припомня бомбардировките над София от 1943 г.

76 години след първата бомба изживяваме събитията чрез видео и звук

18.11.2019 | 10:00 Редактор: Стефанка Митева

На 14 ноември бе открита изложбата "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" в Националния военноисторически музей. Поводът е 76 години от първата бомбардировка над София.

"За нашия екип една от основните цели беше бомбардировките да оживеят по един безопасен начин за софиянци и гостите на столицата, за да може най-ясно да видим каква е била следата, която те оставят върху града", каза Диана Костова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи са избрали да нарекат изложбата "пространство за изживяване", заради множеството видеа и ефекти, които помагат за по-живото възприемане на събитията от онези години.

"Заглавието на това пространство се концентрира върху загубата на връзката на столицата с най-добрите архитектурни европейски образци. Бомбардировките разрушават човешки съдби, но те разрушават и облика на нашия град, на чието място се настанява една напълно чужда за българите естетика", обяси Костова за зрителите на "България сутрин".

Тя допълни, че експонатите имат малко по-различна роля, отколкото в други изложби и са с цел да подсилят чувствата на посетителите към отминалото време. 

Пространство за изживяване ще може да бъде посетено до 17 април 2020 година - дата, на която е била и последната бомбардировка над града.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК